U trendu

Doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Bivši pripadnici jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač danas su na sudu u Minhenu proglašeni krivima za učešće u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovića u Nemačkoj 1983. godine i osudjeni na doživotne zatvorske kazne, prenela je agencija Hina.

Sudsko veće navelo je u obrazloženju presude da je glavni motiv ubistva Stjepana Djurekovića bila eliminacija političkog protivnika režima, okarakterisavši to ubistvo kao krivično delo iz niskih pobuda.

„Glavni motiv je bio ubiti jednog separatistu i kritičara režima. To su okrivljeni znali. Djurekovića je trebalo ućutkati i fizički i politički. I time obrazlažemo ovo ubistvo iz niskih pobuda. Da se radilo o ubistvu terorista, takve kvalifikacije ne bi bilo“, rekao je predsednik sudskog veća Manfred Dauster.

Visoki zemaljski sud u Minhenu obrazložio je presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču činjenicom da su obojica u vreme ubistva vršili važne funkcije unutar hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS) koja je inicirala i sprovela likvidaciju Stjepana Djurekovića.  

„Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne pripreme za likvidaciju Stjepana Djurekovića“, rekao je Dauster.

On je time opovrgnuo tvrdnje Perkovićeve obrane da je za likvidaciju Djurekovića bio zadužen savezni nivo SDB (poznatiji kao Udba), kao i da je za likvidaciju Djurekovića odgovorna vojna Kontraobaveštajna službe JNA.

Odbrana je tokom celog sudjenja pobijala pre svega motiv ubistva tvrdeći da je Djureković ubijen jer je kao agent Nemačke obaveštajne službe (BND) Nemcima odavao osetljive vojne tajne vezane uz zalihe nafte bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Po oceni tužilaštva Djureković je ubijen jer je bio svedok finansijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslovenskog političara Mike Špiljka, Vanja. Djureković je do svog odlaska u Nemačku obavljao visoke menadžerske funkcije u Ini.

Sudija Dauster je objasnio pozadinu poslovnih mahinacija u državnoj naftnoj kompaniji Ina u kojoj je Stjepan Djureković radio do odlaska u Njemačku. „Pronevere i istrage u Ini su hrvatsko državno rukovodstvo stavile pod veliki pritisak što je i jedan od razloga za odluku o uklanjanju Djurekovića“, rekao je Dauster.

Sudsko veće Visokog zemaljskog suda u Minhenu izrazilo je nadu da će presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije, rekao je sudija Manfred Dauster obrazlažući presudu.

„Nadamo se da će u zemljama koje su nastale nakon raspada Jugoslavije doći do naučnog sučeljavanja s ovim istorijskim razdobljem. Koliko je to polje tamo neistraženo dovoljno govori činjenica da smo morali kao veštake pozvati jednog danskog i jednog nemačkog istoričara“, rekao je Dauster.

Po završetku ročišta iz publike se čuo i ustaški povik „Za dom spremni“.

To je druga presuda za ovo delo počinjeno na nemačkom tlu 28. jula 1983. u Volfratšauzenu kod Minhena, a prethodno je 2008. godine pred istim sudom hrvatski državljanin Krunoslav Prates osudjen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu.

Sudjenje se odužilo se zbog velike količine dokumenata koji su tokom sudjenja pristizali iz Hrvatskog državnog arhiva i bili uključivani u dokazni materijal.

Dauster je pohvalio saradnju hrvatskih vlasti, kao i dobru saradnju slovenačkih vlasti i kritikovao lošu saradnju srpskih i crnogorskih vlasti kao i potpuni izostanak bilo kakve saradnje s vlastima u BiH. „U toj zemlji nam, zbog specifičnog uredjenja niko nije mogao reći kome da se obratimo“, dodao je sudija.

Hrvatska javnost je intenzivno pratila ovo sudjenje, posebno zbog okolnosti pod kojima su optuženi Josip Perković i Zdravko Mustač bili izručeni Nemačkoj.

Neposredno uoči ulaska u EU, čime je automatski i za Hrvatsku počeo da važi evropski nalog za hapšenje, hrvatska vlada je promenila zakon koji je onemogućio izručenje osumnjičenih, ali je isti zakon krajem 2013, na pritisak Evropske komisije promenjen, što je omogućilo Perkovićevo i Mustačevo izručenje Nemačkoj u prvoj polovini 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.