U trendu

DPS: Ako je vlada usvojila TU, nema više našu podršku

PODGORICA – Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića saopštila je večeras da vlada više nema njihovu podršku, ako premijer Dritan Abazović smatra da je Temeljni ugovor usvojen.

Iz DPS su pozvali Abazovića da, kako kažu, decidno objasni da li je vlada na današnjoj sednici donela Odluku o usvajanju Predloga Temeljnog ugovora sa SPC.

„Demokratska partija socijalista sa žaljenjem konstatuje da je, uprkos okolnosti da se rasprava na sednici vlade mogla pratiti putem direktnog televizijskog prenosa, ostalo do kraja nejasno da li je vlada Crne Gore na današnjoj sednici usvojila Predlog Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, saopštio je portparol te partije Miloš Nikolić.

Navodi da je na sednici 13 članova vlade glasalo za Temeljni ugovor, a da je iz političkog sporazuma koji su postigle političke partije koje podržavaju vladu u Skupštini Crne Gore, „jasno da je za usvajanje ove odluke neophodna kvalifikovana većina.“

„To nedvosmisleno znači da je potrebno da ovu odluku podrži 2/3 svih članova vlade, odnosno njih 14, da bi došlo do njenog usvajanja“, navodi se u saopštenju.

Iz navedenog se, kažu, više nego jasno vidi da vlada nije imala potrebnu većinu za usvajanje ove odluke.

„Zbog svega navedenog, pozivamo premijera Abazovića da razjasni navedene okolnosti i saopšti decidan stav: da li je vlada na današnjoj sednici donela Odluku o usvajanju Predloga Ugovora sa SPC. Ukoliko nije, kao i nebrojeno puta prehodnih dana, pozivamo na inkluzivnost u procesu dolaska do finalne verzije Ugovora, te ističemo neophodnost da učešće u postupku uzmu pravnici, istoričari i ukupna zainteresovana stručna i laička javnost kako se ovo važno pitanje ne bi rešavalo brzopleto i kako bi se u finalu došlo do adekvatnog sadržaja koji štiti interese države Crne Gore“.

Iz DPS poručuju da ukoliko premijer Abazović smatra da je odluka doneta, onda mora da primi k znanju da 43. vlada više nema podršku DPS-a, prenelis u podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar