U trendu

DPS opet optuzuje SRB, Vladu CG da ce odgovarati za incidente

PODGORICA – Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) zatražilo je sinoć da se izmesti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija iz Cetinja i upozorilo Vladu Crne Gore i njene organe da će snositi odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident.

Predsedništvo DPS-a, koje je na sednici u sredu uveče analiziralo aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju u državi povodom najavljenog ustoličenja mitropolita, tvrdi i da je Crna Gora duže vreme, „a intenzivno u poslednjih nekoliko godina, na udaru politicko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije“, saopšteno je večeras iz te partije.

„A čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da našu državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica ‘srpski svet'“, navode iz DPS-a, a prenosi RTCG.

Navode i da u trenutnoj situaciji nisu mogli, kako kažu, da ostanu po strani i nemo posmatraju, kako dalje tvrde, „realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije, koji žele da ispune ono što pojedinim monarhistima i kasnije Slobodanu Miloševiću nije pošlo za rukom, a to je da stave slobodarsku Crnu Goru, Cetinje, Lovćen, Orlov krš i Cetinjski manastir pod svoju čizmu“, prenosi portal CdM.

Predstavništvo DPS je pozvalo predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da za čin ustoličenja mitropolita Joanikija izaberu neki drugi grad i verski objekat jer je to, kako tvrde, volja građana Cetinja.

Iz DPS još apeluju na sve političke partije i državne funkcionere da u narednim danima daju maksimum „kako bi se smirile tenzije“ i kako bi se u miru, dijalogu i toleranciji rešili svi postojeći „kompleksni bezbedonosni izazovi“.

Predsedništvo DPS izrazilo je uverenje da će građani na Cetinju na dan ustoličenja, koje je najavljeno za 5. septembar, na civilizovan način iskazati svoj protest.

„Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih meštana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i posle 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru. Zato je jasno da ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača ‘srpskog sveta’ u gradu pod Lovćenom“, navode u DPS-u.

Na sednici je jednoglasno ocenjeno da je odluka Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vernika, „nedovoljan i zakasneo pokušaj kompromisa“.

„Posebno brine što sa adresa koje promovišu srpsku crkvu i dalje stižu vrlo uznemirujuće poruke negiranja svega što je crnogorsko, a afirmišu vrednosti koje nikada nisu pripadale Crnoj Gori i Crnogorcima poput poziva na nasilje, širenje verske mržnje, pa čak i obračuna sa ženama“, tvrdi DPS.

Poručuju i da ostaju pri ranije saopštenom stavu da će 5. septembra biti na Cetinju uz građane tog grada i, kako su kazali, „dostojanstveno i civilizovano braniti sve one viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu“.

Smatraju i da samo miran protest može doneti, kako su naveli, još jednu pobedu nad „domaćim i uveženim nacionalistima koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.