U trendu

Dr Udovicic: Hospitalizovani uglavnom imaju pridruzene bolest

BEOGRAD – U kovid bolnici na Karaburmi je 40 kovid pacijenata starosti 40 do 90 godina i svi imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku.

Komandant kovid bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je da svi oni imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti.

Udovičić je za RTS rekao da se trenutno tri pacijenta nalaze u jedinicama Intezivne nege, na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji i da imaju dosta pridruženih bolesti, a sada i tešku pneumoniju, te da su njihovi životi ugroženi i da je ishod neizvestan.

„Imamo i nešto mlađih pacijenata i oni uglavnom dolaze iz drugih bolnica. To su nam dve najugroženije grupe o kojima treba da vodimo računa“, istakao je Udovičić.

Naveo je da pacijenti iz mlađe i srednje populacije, radno sposobni, pa čak i stariji koji nemaju nikakve pridružene bolesti, korona virus sada prebole za tri dana.

Udovičih je rekao da je epidemiološka situacija zaista nepovol?na što se tiče brojeva, ali da je dobra vest to da je u poslednjih sedam dana na teritoriji grada Beograda zabeležen blagi pad hospitalizovanih pacijenata.

Dodao je da su zbog velikog broja novozaraženih mnoge kovid ambulante ponovo aktivirane i da svi koji imaju simptome infekcije korona virusom treba da idu u kovid ambulantu.

Takođe je istakao da sve studije pokazuju da vakcina štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda, ali i da je post-kovid lakši kod onih koji se vakcinišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar