U trendu

Dubrovnik: Testiran sistem robota za skupljanje otpada u moru

DUBROVNIK – Autonomni sistem robota za prikupljanje otpada iz mora, prvi u svetu, preliminarno je danas testiran kod ostrva Lokruma, u blizini Dubrovnika, u sklopu projekta Evropske unije SeaClear.

Bart de Šuter s Tehničkog univerziteta u Delftu, u Holandiji, vodećeg partnera projekta, rekao je da je prednost autonomnog sistema veća vremenska i prostorna operativnost od ronilaca, prenela je Hina.

„Sistem koristi bespilotne letelice za nadzor, bazni brod kao površinsko plovilo te dva podvodna autonomna robota za lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada. Podvodni roboti povezani su s baznim brodom koji im privezačem šalje energiju, a tako i komuniciraju“, objasnio je on.

Dodao je da se jedan podvodni robot koristi kamerom i sonarom za lociranje i prepoznavanje otpada, a podatke šalje drugom robotu opremljenom hvataljkom, koji prikuplja otpad s morskog dna i odlaže ga u korpu.

Prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Univerziteta u Dubrovniku Marijana Pecarević ocenila je da je Sredozemlje među najzagađenijim morima na svetu, a Jadran je tek mali zaliv.

Osim Lokruma, projekat će se testirati i u Malostonskom zalivu, kao i u luci u Hamburgu.

U svetskim okeanima ima više od 60 miliona tona otpada, od čega je više od 90 posto na morskom dnu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.