U trendu

Duda u SAD, nada se izgradnji „Fort Trampa“ u Poljskoj

VAŠINGTON – SAD ozbiljno razmatraju zahtev Poljske za stalnom američkom vojnom bazom u toj zemlji, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Varšava želi da se deo američkih vojnih snaga trajno stacionira na teritoriji Poljske zbog pretnji koje dolaze iz Rusije i ponudila je da investira dve milijarde dolara.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andzejem Dudom u Vašingtonu rekao da je bezbednost centralne Evrope za njega značajna u gotovo istoj meri kao za Poljake, prenosi portal Politiko.

Upitan da li je saglasan sa Dudom kad je reč o pretnjama iz Rusije, Tramp je rekao da veruje da je Rusija pokazala agresivnost.

Istakao je da bi Poljska platila milione dolara za izgradnju baze.

Poljski predsednik rekao je da se nada da bi dve zemlje zajedno mogle da izgrade “Fort Tramp u Poljskoj”.

Predlog Poljske za stalnom američkom bazom na svojoj teritoriji kotroverzan je za NATO.

Neki saveznici smatraju da bi takva ideja provocirala Rusiju, ali i narušila Osnivački akt između NATO i Rusije iz 1997. godine, koji je trebalo da smanji tenzije i koji zabranjuje stacioniranje značajnijih vojnih snaga u centralnoj i istočnoj Evropi.

Poljska je pozvala SAD da ovu odredbu razmotre, zbog, kako su naveli, nedavne agresije Rusije u Ukrajini.

Ideja je kritikovana i u Pentagonu i Kongresu, a protivnici smatraju da je novac koji će Poljska uložiti samo mali deo troškova.

Na konferenciji za novinare, Tramp je rekao da i da razmatra program vizne liberalizacije za Poljake koji putuju u SAD i ponovo kritikovao projekat gasovoda Severni tok 2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.