U trendu

Dve trećine Nemaca nezadovoljne radom kancelara Šolca

BERLIN – Oko dve trećine Nemaca su nezadovoljne radom nemačkog kancelara Olafa Šolca i njegove široke koalicije koja se suočava sa serijom kriza od preuzimanja dužnosti u decembru prošle godine, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Svega 25 odsto Nemaca veruje da socijaldemokrata Šolc, koji je bio zamenik kancalara u koalicionoj vladi Angele Merkel, dobro radi svoj posao, što je pad sa 46 odsto koliko je podržavalo kancelara u martu, pokazala je anketa Inse sprovedena za nedeljnik „Bild am zontag“, prenosi Rojters.

Nasuprot tome, 62 odsto Nemaca smatra da Šolc loše radi svoj posao, što je rekordan broj u poređenju sa 39 odsto nezadovoljnih radom kancelara u martu.

Otkako je preuzeo vlast, Šolc je morao da se nosi sa ratom u Ukrajini, energetskom krizom, rastućom inflacijom i od skoro sušom, kriznim situacijama zbog kojih je najveća evropska ekonomija dospela na ivicu recesije, a kritičari optužuju kancelara da nije pokazao dovoljno liderstvo.

Podrška njegovoj Socijaldemokratskoj partiji (SPD) iznosila je samo 19 odsto, pokazalo je istraživanje Inse, znatno manje od opozicionih konzervativaca i mladih koalicionih partnera Zelenih, a ispod 25,7 odsto podrške koju je SPD osvojio na saveznim izborima prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar