DW: Nema više „kalifata“, ali su teroristi sve opasniji

BON – Šef nemačke tajne službe BND Bruno Kal upozorava da je takozvana Islamska država i dalje jednako jaka, iako više ne drži teritoriju – „kalifat“, a sa njim se slažu stručnjaci za terorizam koji kažu da je ID postala moćna globalna mreža.

Kal ističe da islamistički terorizam ostaje ozbiljna pretnja svetu, dve decenije nakon napada od 11. septembra.

„Islamistički terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života“, rekao je Kal za Zidojče cajtung ove nedelje i dodao da iako nije više bilo terorističkog udara uporedivog sa 11. septembrom, „broj terorističkih aktera se povećao, kao i pretnja koju predstavljaju“.

Suzbijanje „kalifata“ u Siriji i Iraku i ubistvo takozvanog kalifa Abu Bakr al Bagdadija 2019. godine jesu bili teški udarci za Islamsku državu, međutim, upozorava Kal, ID se od tada pretvorila u sve širu mrežu koja nema centralnu hijerarhiju, baš kao nekad Al Kaida.

„Bilo je pokazatelja da je ID posle 2019. i gubitka teritorija znatno ojačala“, smatra Mirna el Masri iz hamburškog Instituta za globalne i regionalne studije.

„Nove okolnosti su protekle godine pogoršale situaciju, i možda zato Kal sada govori o njoj. Pandemija pogoduje ID jer slabi vlasti u Iraku i širi očaj među ljudima, recimo u izbegličkim kampovima na severu Sirije. Tamo je sada plodno tle za regrutovanje novih boraca džihadističke paravojske“, smatra ona.

Prema njenim rečima ID je podelila odgovornost između komandanata zaduženih za razne regione.

Kako kaže, oni sve više koriste mafijaške metode tako što reketiraju trgovce naftom ili peru novac kroz hotele, nekretnine ili prodaju automobila u Iraku, Siriji, Turskoj i Ujedinjenim Emiratima.

„To je otežalo nemačkim i drugim službama praćenje situacije“, kaže Erik Štolenverk, stručnjak za terorizam i region Sahela u istom hamburškom institutu i dodaje da je ID ojačala veze u podsaharskoj Africi, i posebno u Sahelu, geografskom pojasu koji se proteže od istoka do zapada Afrike, južno od pustinje Sahare.

Kal smatra i da je jedini način da se suzbiju terorističke orgnizacije poput ID „jačanje monopola državne sile, izgradnja državnih struktura, garancija bezbednosti“.

„Moramo da pomognemo državama da povrate kontrolu, ili da je makar održe tamo gde mogu“, rekao je on, misleći na zemlje poput Burkine Faso, Nigera i Nigerije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.