DW: Većina smatra da je AfD odgovorna za zločin u Hanauu

BON – Većina građana Nemačke veruje da je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) delimično odgovorna za desničarsko nasilje, pokazala je anketa sprovedena dan nakon što je Tobijas R. (43) u sredu ubio devetoro ljudi stranog porekla u Hanauu i svoju majku, a onda izvršio samoubistvo.

Čak 60 odsto ispitanih u anketi koju je objavio tabloid Bild u nedeljnom izdanju kaže da je AfD barem delom odgovorna za taj i slične napade, 26 odsto smatra da stranka nije odgovorna za to, a 14 odsto je neodlučno, prenosi Dojče vele.

U istoj anketi je 49 odsto građana reklo da je desničarski terorizam najveća teroristička pretnja po Nemačku, 27 odsto smatra da je to islamistički terorizam, a šest odsto smatra da su najveća opasnost levičarski ekstremisti.

Kako se navodi, u subotu je institut Forsa objavio da je podrška za AfD posle zločina u Hanauu pala sa 11 na devet odsto glasova.

AfD je najveća opoziciona partija u Bundestagu i zastupljena je u svim pokrajinskim parlamentima, a ostale stranke odbijaju saradnju sa AfD, tvrdeći da se radi o nedemokratskoj partiji.

Bjern Heke, predvodnik radikalnog krila AfD i šef ogranka te stranke u Tiringiji, nakon zločina je izrazio saučešće porodicama žrtava.

„Ludilo se u ovoj zemlji izgleda sve više širi“, napisao je Heke na Tviteru, a u odgovorima su se našle stotine besnih komentara.

„Nepodnošljivo je da se Vi koji ste utabali put za ovu mržnju sada još pretvarate da ste pogođeni. Vi i Vaša stranka ste politička ruka mržnje“, napisala je tako Derja Turk-Nahbaur, lokalna političarka Socijaldemokrata.

Konzervativni list Velt podseća da je terorista iz Hanaua ostavio manifest i video u kojima je kombinovao različite teorije zavere, pozivao na uništenje brojnih naroda i tvrdio da ga neimenovana tajna organizacija prati celog života.

„Da li je nedelo bilo rasističko ili simptom paranoidne psihoze? Prema svemu što znamo, ubica iz Hanaua nije bio politički aktivan i nije pripadao nijednoj organizaciji. Bio je samotnjak. Teorije zavere je konstruisao sasvim sam, nije mu bio potreban podsticaj od AfD. No ubica nije živeo u vakuumu. Postojalo je plodno tle u kojem je raslo njegovo ludilo“, piše Velt.

Nakon krvoprolića koje je potreslo zemlju, policija i službe su na pojačanom oprezu zbog mogućnosti da neko kopira nedelo ili da, kako je saopšteno, islamistički ili levi ekstremisti krenu u neku vrstu osvete, a veruje se da bi političari AfD mogli da budu posebno ugroženi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.