U trendu

Džaferović: I Handke i Brejvik su podržavali Miloševića

ISTANBUL/SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji učestvuje na svetskom formu Turske radio televizicije (TRT), tokom svog obraćanja na jednom od panela izjednačio je ovogodišnjeg nobelovca, Petera Handkea, sa teroristom Andresom Brejvikom, zbog podrške Slobodanu Miloševiću.

Na panelu „Pretnja ekstremizma krajnje desnice: Rat protiv terorizma 2.0?“, Džaferović je svoje izlaganje dobrim delom posvetio zločinima počinjenim u BiH tokom poslednjeg rata, a započeo ga je podsećanjem da je Nobelov komitet ove godine dodelio prestižnu Nobelovu nagradu austrijskom piscu Peteru Handkeu, što je, smatra, uznemirilo međunarodnu javnost s razlogom, a posebno, kako je kazao, „žrtve genocida u Bosni i Hercegovini“.

Kao razlog tome naveo je to što je Handke podržavao „ratnu politiku Slobodana Miloševića i njegovih sledbenika Radovana Karadžića i Ratka Mladića“, koje je, kako je kazao, međunarodni sud u Hagu osudio za genocid i druge masovne zločine.

Za BiH je rekao da se i danas suočava s teškim posledicama tih zločina, koji je, ustvrdio je, sprečavaju da brže napreduje.

Dodao je i da ljudi u BiH još strahuju za budućnost i zapitao šta se to desilo u delu međunarodne javnosti, pa, kako kaže, olako prelazi preko sećanja na zlodela Miloševića, Karadžića i Mladića.

„Zašto se prestižna Nobelova nagrada dodeljuje jednom od njihovih simpatizera i promotera njihove politike? To treba da zabrine, ne samo nas u Bosni i Hercegovini, nego i ljude širom sveta“, rekao je, a prenosi sarajevski „Avaz“.

Džaferović je potom, govorio o masakru na norveškom ostrvu Utoja i teroristi Andersu Brejviku, koji je „za neprijatelje odredio, pored ostalog, Islam i feminizam i pozvao na deportaciju muslimana“, a da je, dodao je, priznao da mu je „politički uzor bio Radovan Karadžić“.

„Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke, i Brejvik je u svome manifestu podržao Miloševićevu ratnu politiku, te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena“, naveo je i dodao da je Brejvik danas u zatvoru, a nagrađeni Peter Handke će u Stokholmu uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove.

Džaferović se, potom, prebacio na drugi kraj sveta, na Novi Zeland, gde je, kako je rekao, pre samo nekoliko meseci, „inspirisan Brejvikom i Karadžićem“, terorista Brenton Tarant, u napadu na džamiju i islamski centar u gradu Kristčerč, ubio 51 osobu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.