Džaparova: Ukrajina želi da Indija odigra veću ulogu u okončanju rata sa Rusijom

KIJEV/MOSKVA – UKRAJINA ŽELI da Indija odigra veću ulogu u okončanju rata sa Rusijom, izjavila je danas zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džaparova tokom prve posete jednog visokog ukrajinskog zvaničnika Indiji od početka rata.

Nakon sastanka sa kolegom Sandžajem Vermom i drugim indijskim zvaničnicima, Džaparova se obratila članovima Saveta za spoljne poslove, istraživačkog centra u Nju Delhiju i istakla da bi Indija „mogla da igra sve veću i veću ulogu“, a Ukrajina bi pozdravila svaki napor koji je usmeren na okončanje rata, navodi se u izveštaju AP.

MINISTAR SPOLJNIH poslova Ukrajine Dmitro Kuleba danas je izjavio da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo uverio da Vašington i dalje podržava napore Kijeva da pobedi u ratu sa Rusijom.

Prema Kulebinim rečima Blinken je odbacio pokušaje da se baci sumnja na ukrajinske vojne kapacitete, prenosi Rojters.

Kuleba je ovo izjavio nakon što je u nedavno objavljenom članku Vašington posta, detaljno opisana procena američkih obaveštajaca o skromnim potencijalima Kijeva da ponovo zauzme teritorije koje je okupirala Rusija.

UKRAJINSKI HAKERI tvrde da su uspeli da izvrše upad u mejl boks visokog ruskog vojnog obaveštajca koga američki FBI traži zbog hakovanja predsedničke kampanje Hilari Klinton 2016. godine i špijuniranja drugih visoko pozicioniranih članova američke Demokratske stranke.

U poruci objavljenoj na Telegram kanalu hakerska grupa koja sebe naziva Sam Sajber Rezistans tvrdi da je „ukrala prepisku potpukovnika ruske vojske Sergeja Morgačova“, koji je 2018. godine optužen za organizovanje ruske hakerske operacije i curenje mejlova iz Nacionalnog komiteta Demokratske stranke i iz štaba kampanje Hilari Klinton, prenosi Rojters.

Stefan Soesanto, istraživač u švajcarskom Federalnom institutu za
tehnologiju iz Ciriha koji je se bavi analizama hakovanja ukrajinske grupe Sam Sajber Rezistans, tvrdi da „curenje izgleda prilično verodostojno“.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije za sada odgovorila na zahteve da prokomentariše ove tvrdnje, ali nije se oglašavao ni američki FBI zbog čega nije sasvim jasno do kojih informacija su došli ukrajinski hakeri niti koliko su te informacije značajne.

Krađom sadržaja iz inboksa potpukovnika Morgačova potencijalno se može dobiti precizniji uvid u ruske hakerske operacije, uključujući operaciju protiv Klintonove i demokrata.

U svojoj optužnici, FBI je opisao Morgačova kao službenika ruske vojne špijunske službe, još uvek poznate po starom akronimu GRU iz sovjetske ere.

PREMA PODACIMA koje je danas objavio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHĆR) skoro 8.500 civila je poginulo tokom sukoba u Ukrajini, ali strahuje se da je stvarni broj žrtava daleko veći.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava je saopštla da je evidentirano 8.490 ubijenih i 14.244 povređenih u periodu od izbijanja sukoba 24. februara 2022. godine do 9. marta 2023. godine, prenosi Rojters.

Većina poginulih je stradala na teritorijama pod kontrolom ukrajinske vlade od napada ruskih snaga, uključujući 3.927 ljudi u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, u kojima su vođene intenzivne borbe.

ŠEF RUSKE privatne paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, izjavio je u danas objavljenom video snimku da njegove snage kontrolišu više od 80 odsto Bahmuta, preneo je TAS S.

Ranije danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, saopštio je da su se ruske snage usredsredile na ofanzivne operacije u Bahmutu.

Prema njegovim rečima, jurišni timovi privatne vojne kompanije Vagner nastavili su borbu za stambena naselja u centralnom delu grada i istisnuli neprijateljske snage prema periferiji zapadno od Bahmuta.

OSNIVAČ I ŠEF Vagner grupe Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su njegovi plaćenici „predali levi i desni bok kod Bahmuta snagama ruskog ministarstva odbrane“, odnosno vazdušno-desantnim snagama.

„Koliko ja znam, oni imaju sve što im je potrebno da organizuju odbranu i kontranapade, ako je potrebno“, rekao je Prigožin, prenosi Kijev Independent.

Plaćenička grupa pod kontrolom Kremlja mesecima je pomagala ruskoj vojsci u pokušaju da zauzme Bahmut na istoku Ukrajine, dok Moskva pokušava da učvrsti svoju vlast nad celom Donjeckom oblasti.

Prigožin je 6. aprila priznao da se ukrajinske snage ne povlače iz Bahmuta i ocenio da ruska ofanziva u ovom trenutku „ne dolazi u obzir“.

PISANJE UTICAJNOG američkog dnevnika Vašington posta o planovima Egipta da isporuči rakete Rusiji nisu tačni, izjavio je danas neimenovani zvaničnik egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ono što su objavile novine je falsifikat, informacija koja nije zasnovana na činjenicama. Egipat vodi uravnoteženu politiku sa svim međunarodnim stranama i ključni faktori te politike su mir, stabilnost i razvoj“, javila je televizija Al-Kahera el Ekbarija, pozivajući se na visokog egipatskog zvaničnika, preneo je TAS S.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da takvi izveštaji u zapadnim medijima liče na „još jednu novinarsku patku“.

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI snimili su ruske obaveštajne službenike kako se hvale da su ubedili Ujedinjene Arapske Emirate „da rade zajedno protiv obaveštajnih službi SAD i Velike Britanije“, piše u navodnim američkim tajnim dokumentima objavljenim na društvenim mrežama.

Dokument u koji je AP imao uvid uključuje i deo u kojem se citira istraživanje sprovedeno 9. marta pod naslovom: „Rusija/UAE: Produbljivanje odnosa obaveštajnih službi“.

Pozivajući se na rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB), AP navodi da u dokumentu piše da su sredinom januara zvaničnici FSB potvrdili da su se pripadnici bezbednosnih službi UAE i Rusije dogovorili da rade zajedno protiv američkih i britanskih obaveštajnih agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.