najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Džihadista Džon pobegao u Libiju

Dželat Islamske države Mohamed Emvazi, koga su mediji prozvali Džihadista Džon, pobegao je iz Sirije u Libiju pošto su mediji otkrili njegov identitet, javila je danas Raša tudej, pozivajući se na američke obaveštajne izvore.

Jedan američki obaveštajac tvrdi da je presreo komunikaciju koja ukazuje da je Džihadista Džon, inače rođen u Britaniji i poreklom iz Londona, već nekoliko dana u Libiji.

Emvazi se nije pojavio ni u jednom snimku Islamske države (ISIL) od januara kada je prikazan kako odrubljuje glavu japanskom novinaru Kenji Gotu.

Pre toga je prikazan kako ubija američke novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kao i britanske humanitarne radnike Dejvida Hajnsa i Alana Heninga a ti jezivi snimci su šokirali svet.

“Mislimo da je ovo taktički potez Islamske države da skloni Emvazija od očiju javnosti,” rekao je američki obaveštajac koji je želeo da ostane anoniman listu “Sandej ekspres”.

On tvrdi da Emvazi ima veze sa podzemnom terorističkom ćelijom u Đusberiju u Jorkširu, rodnom gradu Talhe Asmal, britanskog najmlađeg bombaša samoubice. Sedamnaestogodišnja Asmal je prema izveštajima ranije ovog meseca poginula u napadu Islamske države u Iraku.

“Emvazi i njegove britanske kolege u Islamskoj državi su odigrale vodeću ulogu u pretvaranju ove terorističke ćelije u kontrolnu ćeliju čiji članovi izgelda više imaju ulogu duhovnih vođa i obezbeđuju logistiku nego što su aktivno ukljuceni u akcije,” rekao je američki izvor.

On kaže da službe iz operativnih i strateških razloga prate osobe povezane sa Emvazijem umesto da ih odmah uhapse, a da su neki članovi spremni i da sarađuju.

Emvazijev pravi identitet otrkili su novinari Vašington posta Suad Meknet i Adam Goldman u februaru, posle višemesečnih nagađanja o kome je reč.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike