U trendu

DŽonson i Zelenski: Napad Rusije bio bi velika greška

KIJEV – U zajedničkoj izjavi nakon današnjeg sastanka britanskog premijera Borisa Džonsona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, upozoreno je da bi svaki ruski napad na Ukrajinu bio velika greška, uz obećanje da će dve države raditi zajedno na jačanju odbrambenih sposobnosti Kijeva.

„Lideri su upozorili da bi svaki dalji upad Rusije u Ukrajinu bio ogromna strateška greška i da bi imao velike humanitarne posledice “, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Da će britanske sankcije automatski biti uvedene Rusiji onog trenutka kada dođe do bilo kakvog upada u Ukrajinu, potvrdio je danas premijer Boris Džonson.

„Od vitalnog je značaja da u Moskvi shvate da će postojati automatizam u načinu na koji primenjujemo ove sankcije, tako da onog trenutka kada dođe do daljeg upada na suverenu ukrajinsku teritoriju, te sankcije će se primeniti“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Kijevu, navodi Rojters.

Britanski premijer je upozorio i da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do vojne i humanitarne katastrofe.

„Dalja ruska invazija na Ukrajinu bila bi politička katastrofa, humanitarna katastrofa, a po mom mišljenju to bi bila i vojna katastrofa za Rusiju i svet“, naglasio je Džonson.

On je poručio da Rusija mora da se povuče iz svake vojne akcije protiv Ukrajine i nastavi sa diplomatijom.

„Od najvećeg je značaja da Rusija odstupi i izabere put diplomatije.I verujem da je to još uvek moguće. Mi smo voljni da se uključimo u dijalog, ali imamo spremne sankcije, pružamo vojnu podršku Kijevu i takođe ćemo intenzivirati našu ekonomsku saradnju,“ rekao je DŽonson.

DŽonson je tokom zajedničkog obraćanja sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim naveo i da će se Ukrajina odupreti svakoj invaziji i da najkorisnija stvar koja u ovom trenutku može da se uradi jeste da se dopre do ruske javnosti, do građana u Rusiji, kako bi razmišljali o mogućnosti, o kako je rekao, „realnosti da će se ukrajinska vojska boriti.“

„U Ukrajini ima 200.000 muškaraca i žena pod oružjem, oni će pružiti veoma, veoma žestok i krvav otpor. Mislim da roditelji, majke u Rusiji treba da razmisle o toj činjenici i nadam se da će se predsednik Putin povući sa puta sukoba i da ćemo započeti dijalog“, naglasio je Džonson.

Britanski premijer Džonson stigao je danas u posetu Kijevu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim usred pojačanih napetosti sa Rusijom.

Glavni sekretar britanskog Ministarstva finansija Sajmon Klark izjavio je u ponedeljak da će Velika Britanija sankcionisati kompanije i ljude koji imaju najbliže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ako Moskva preduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, naveo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar