U trendu

DŽonson izrazio solidarnost Britanije sa Poljskom

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson izrazio je danas solidarnost Velike Britanije sa Poljskom po pitanju migrantske krize, koju je prema tvrdnjama EU izazvala Belorusija uz podršku Rusije.

„Što se tiče Belorusije i Rusije, pokazujemo solidarnost sa našim prijateljima u Poljskoj kao što biste očekivali i ohrabrujemo sve da rade na miru i stabilnosti u celom evropskom regionu“, rekao je on na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

„Stojimo rame uz rame sa našim prijateljima širom regiona; Estonijo, Poljska, mi smo tamo“, istakao je DŽonson.

Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći „da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe“.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omoguciti da se na listi sankcionisanih nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima režima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

„Današnja odluka odražava odlučnost EU da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Ovo je reakcija na nehumanu i nezakonitu praksu. Istovremeno, nastavljamo da se suprotstavljamo neprihvatljivoj represiji režima protiv sopstvenog stanovništva i reagovaćemo u skladu s tim“, izjavio je je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.