U trendu

Džonson ne želi izbore niti odlaganje Bregzita

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne želi izbore, niti bi voleo glasanje u parlamentu o ponovom odlaganjau Bregzita.

Džonson je, posle hitne sednice, rekao da nema okolnosti pod kojima bi prihvatio odlaganje Bregzita, koji je zakazan za 31. oktobar i pozvao poslanike da za to ne glasaju, naveo je sinoć AP.

On je u ponedeljak, u kratkom televizijskom obraćanju, pozvao poslanike da ne potkopavaju britansku pregovaračku poziciju sa Evropskom unijom.

Džonson je istakao da bi parlamentarni potez za ograničavanje njegovih mogućnosti i traženje drugog odlaganja Bregzita „iseklo noge“ britanskoj pregovaračkoj poziciji.

„Ako budu glasali o odlaganju, to bi „odseklo noge“ britanskoj poziciji i bilo kakvi dalji pregovori bili bi onemoguceni. Ja ne želim izbore, vi ne želite izbore. Hajde da se držimo onoga što narod želi“, poručio je Džonson, preneo je Rojters.

Britanski premijer je insistirao na tome da se izgledi za novi dogovor sa liderima EU povećavaju jer zvaničnici EU znaju da Britanija ima jasnu viziju o tome šta želi.

U poslednjih nekoliko sedmica šanse za postizanje sporazuma se povećavaju, rekao je Džonson, dodajući da za to vidi tri razloga.

Prvo, kako je naveo, EU vidi da Britanija želi dogovor, drugo jer vide da Britanija ima jasnu viziju naših budućih odnosa sa EU, i treće jer vide da je London odlučan da ojača svoju poziciju time što će biti spreman za izlazak, bez obzira na sve.

„Kažem da pokažemo našim prijateljima u Briselu da smo ujedinjeni, poslanici bi trebalo da glasaju protiv Korbinovog odlaganja koje nema svrhu. Želim da svi znaju – ne postoje okolnosti pod kojima ću od Brisela tražiti odlaganje. Izlazimo 31. oktobra“, naglasio je Džonson.

Poslanici koji se suprotstavljaju planovima britanskog premijera o Bregzitu žele da usvoje zakon koji ga primorava da zatraži odlaganje izlaska Britanije iz Evropske unije do 31. januara 2020, navodi se u kopiji zakona koju je na Tviteru objavio jedan od autora zakona.

Nacrt zakona bi zahtevao od Džonsona da traži od EU da odloži Bregzit ukoliko do 19. oktobra ne uspe da postigne novi izlazni sporazum sa EU ili dobije odobrenje parlamenta da napustiti evropski blok bez sporazuma o izlasku, preneo je Rojters.

Svrha ovog zakona je da se osigura da Velika Britanija ne napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez sporazuma, osim ako parlamenti ne pristanu na to, navela je poslanica Hilari Ben na Tviteru.

Britanski premijer je ranije zapretio konzervativnim poslanicima da, ukoliko budu glasali za blokadu Bregzita, neće moci da se kandiduju na sledećim izborima.

Pozivajući se na izvor vlade, Rojters je objavio da će Džonson raspisati izbore koji će biti održani 14. ako zakonodavci blokiraju mogućnost izlaska iz Evropske unije bez dogovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar