Džonson: Nijedan lider VB ne bi prihvatio zahteve EU

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da nijedan britanski lider ne bi mogao da prihvati zahteve na kojima trenutno insistira Evropska unija.

Obraćajući se poslanicima nekoliko sati uoči odlaska u Brisel, Džonson je rekao da će, iako treba da se postigne sporazum o trgovini sa EU, Velika Britanija napredovati i bez njega.

„Naši prijatelji u EU trenutno insistiraju da, ako usvoje novi zakon u budućnosti s kojim mi u ovoj zemlji nismo saglasni, onda oni žele automatsko pravo da nas kazne“, rekao je Džonson.

Kao drugi problem naveo je da u EU „govore da bi Velika Britanija trebalo da bude jedina zemlja na svetu koja nema suverenu kontrolu nad svojim vodama za ribolov“.

„I ne verujem da su to uslovi koje bi bilo koji premijer ove zemlje trebalo da prihvati“, poručio je Džonson.

On je dodao da je Velika Britanija spremna za okončanje tranzicionog perioda sa EU, bez obzira na vrstu budućeg trgovinskog aranžmana sa blokom.

„Ova zemlja će biti spremna bez obzira na to da li ćemo imati kanadsko ili australijansko rešenje i biće otvorena radna mesta u ovoj zemlju, u celoj Velikoj Britaniji, ne samo uprkos Bregzitu, već zbog Bregzita „, rekao je Džonson.

Kanada ima trgovinski sporazum sa EU, a Australija nema, napominje Rojters.

Džonson bi trebalo danas da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu kako bi pokušali da reše pitanja koja koče sporazum o trgovinskom dogovoru o Bregzitu.

Evropska komisija je saopštila da bi pregovori o budućim odnosima između Velike Britanije i Evropske unije mogli da se nastave i posle završetka ove godine, kada ističe prelazni period za Bregzit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.