U trendu

DŽonson: Novi bezbednosni sporazumi sa Finskom i Švedskom

HELSINKI – Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas u Helsinkiju da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom u cilju jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje „ako budu napadnute“.

“Zajednička deklaracija znači da ćemo u slučaju neke katastrofe, ili ako bilo ko od nas bude napadnut, priskočiti jedni drugima u pomoć, a to podrazumeva i vojnu pomoć”, dodao je Džonson, prenosi Rojters.
Britanski premijer je izjavio da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj zemlji, u trenutku kada Švedska i Finska razmatraju pridruživanje alijansi.

„NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja pretnju nikome. On je tu u svrhu zajedničke odbrane“, rekao je DŽonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Helsinkiju, navodi Rojters.

Ninisto je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “izmenila sliku” i “naterala” Finsku da “razmišlja o svojoj bezbednosti”.

“Rusija je pokazala da je spremna da napadne neku susednu zemlju”, rekao je on i dodao da je rezultat toga da Finska sada razmatra priključenje NATO-u.

“Vi ste ovo izazvali. Pogledajte se u ogledalo”, poručio je Ninisto, obraćajući se Rusiji direktno, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar