U trendu

Džonson poslanicima u pismu: Neću pregovarati o odlaganju

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson obratio se pismom poslanicima, navodeći da će Evropskoj uniji reći da dalje odlaganje Bregzita nije rešenja i da bi blok mogao da odbije, kako je naveo, zahtev parlamenta za produženje roka.

„Neću pregovarati sa EU o odlaganju“, istakao je Džonson u pismu, javlja Skaj njuz.

Džonson je dodao da će EU poručiti ono što je govorio britanskoj javnosti 88 dana kao premijer, a to je da dalje odlaganje nije rešenje, prenosi Rojters.

„Sasvim je moguće da će naši prijatelji u EU odbaciti zahtev parlamenta za dalje odlaganje (ili tu odluku neće brzo doneti)“, napisao je Džonson.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je objavio da je razgovarao sa britanskim premijerom i da sada očekuje pismo sa zahtevom da se Bregzit ponovo odloži.

„Čekajući pismo“, napisao je Tusk na Tviteru nakon što su britanski poslanici glasali za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu premijera Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan.

Tusk je dodao da je „upravo razgovarao sa Džonsonom o situaciji posle glasanja u parlamentu“.

Britanski Gardijan je prethodno objavio, pozivajući se na izvore u EU, da će Unija prihvatiti odlaganje Bregzita posle 31. oktobra, ukoliko dobije takav zahtev od Džonsona, ali da Brisel neće napraviti prvi korak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.