U trendu

Džonson: Sunak dozvolio EU da zadrži previše uticaja u Britaniji

LONDON – Bivši britanski premijer Boris Džonson kritikovao je danas sporazum aktuelnog premijera Rišija Sunaka sa Evropskom unijom za Severnu Irsku nakon Bregzita, navodeći da je Sunak dozvolio bloku da zadrži previše uticaja u Ujedinjenom kraljevstvu.

Rojters navodi da je Sunak ranije ove sedmice sklopio novi dogovor o ublažavanju trgovinskih ograničenja u Severnoj Irskoj koja je pod britanskom upravom, delimično poništavajući raniji aranžman Džonsona, kada su uvedene provere i dodatna dokumentacija na robu koja stiže iz ostatka Britanije.

Džonson, koji je prošle godine bio primoran da se povuče sa mesta premijera posle niza skandala, rekao je da je „bio kriv“ što nije shvatio koliko će „teške“ biti provere, i dodao da će imati razumevanja ako političari u Severnoj Irskoj odluče da podrže novi sporazum u nastojanju da se obnovi skupština podele vlasti u regionu.

Džonson je ocenio da će mu biti „veoma teško da glasa“ za novi sporazum, zato što smatra da je trebalo postupiti drugačije.

„Moramo da budemo jasni šta se ovde zaista dešava. Ne radi se o tome da Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo preuzima kontrolu… Već nam EU ljubazno ne dopušta da radimo šta želimo u svojoj zemlji. Nije po našim zakonima, već po njihovom“, rekao je Džonson.

Kako navodi Rojters, iako se očekuje da za sporazum glasa opoziciona Laburistička partija, razmirice između Sunaka i Džonsonove Konzervativne partije mogle bi da ožive duboke ideološke podele koje su kočile glasanje za izlazak Britanije iz EU 2016.

Agencija dodaje da je funta pala u odnosu na američki dolar i evro nakon ovih Džonsonovih komentara.

Ranije je premijer Sunak pozdravio sporazum kao istorijski, koji će omogućiti Britaniji da se pomakne od sporova u vezi sa bregzitom i „resetuje“ odnose sa EU i SAD, nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden izrazio zabrinutost zbog političkih napetosti koje se razvijaju u Severnoj Irskoj.

Džonson je više puta izneo stav da izlazak iz EU ima smisla samo ako Britanija napravi radikalan zaokret u svojoj ekonomiji, a ocenio je da je Sunakov sporazum uništio taj cilj, jer je omogućio EU da deluje kao „sidro za povlačenje“ Britanije da odstupi od pravila i propisa tog bloka.

„Ako ne uradimo drugačije, Bregzit nema smisla. S obzirom na to da smo se rešili njihovih zakona, vidim zašto toliko ljudi privlači prihvatanje kompromisa“, rekao je Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar