U trendu

E3: Sporazum sa Iranom potreban u narednim nedeljama

BEČ – Strane u iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. imaju nedelje, a ne mesece, da spasu sporazum, poručili su danas evropski pregovarači, uz napomenu da je u poslednjoj rundi pregovora postignut izvestan tehnički napredak kako bi se udovoljilo zahtevima Teherana.

Pregovarači iz takozvane E3 grupe, koju čine Velika Britanija, Francuska i Nemačka, koje su i države potpisnice ovog sporazuma, takođe su saopštili da ne žele ovim da nameću rokove za završetak pregovora, prenosi Rojters.

Iran je danas potvrdio da pregovori o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama idu u dobrom smeru i da je sporazum moguć ukoliko druge strane pokažu dobru volju i ozbiljnost.

„Pregovori u Beču idu u dobrom pravcu. Verujemo da ako druge strane nastave rundu pregovora u dobroj veri, postizanje povoljnog sporazuma za sve strane je moguće“, rekao je novinarima iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Iran i SAD nastavile su u ponedeljak indirektne pregovore, a fokus Teherana se odnosio na ukidanje svih američkih sankcija koji će mu garantovati da slobodno izvozi svoju naftu.

Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015 vode se u Beču, a diplomate iz Francuske, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije protiv te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar