U trendu

EBRD: Svima u regionu srezane projekcije BDP, osim Srbiji

LONDON – Evropska banka za obnovu i razvoj produbila je projekcije pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu gotovo svim ekonomijama u regionu, osim Srbiji.

EBRD je ostao pri svojoj prognozi iz maja 2020. da će Srbija imati najmanji pad BDP-a u regionu od 3,5 posto ove godine, navodi se u septembarskom Izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima, koji je upravo objavljen na zvaničnom veb sajtu EBRD-a.

Crna Gora i Albanija će 2020, prema predviđanjima EBRD-a, zabeležiti najveće recesije u regionu od po 9,0 procenata, pri čemu je projekcija crnogorskog pada produbljena za 1,0 procentni poen, a za Albaniju je nepromenjena u odnosu na maj.

Hrvatska ekonomija će, takođe, pasti više za 1,5 posto nego što je ranije prognozirano, i ove godine će zabeležiti minus od 8,5 odsto, dok se Sloveniji predviđa pad BDP-a od 7,5 procenata, za 2,0 procentna poena dublji u odnosu na majsku projekciju EBRD-a.

Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i kosovsku privredu očekuje u ovoj godini ekonomski pad od po 5,0 posto, predviđa Banka sa sedištem u Londonu. Projekcije za BiH i Severnu Makedoniju su pogoršane u odnosu na maj za 0,5 odsto za BiH i za 1,5 procenata za SM.

Što se tiče prognoza rasta BDP-a za 2021, EBRD je srezao procene svim ekonomijama u regonu zbog neizvesnosti i negativnih rizika vezanih za potencijalno poštiravanje mera socijalne distance usled razbuktavanja virusa Kovid-19 kako u domaćim okvirima, tako i u zemljma ključnim trgovinskim partnerima.

Prema novom izveštaju, EBRD predviđa rast BDP-a Srbije od 3,0 posto iduće godine, u odnosu na majsku projekciju od 6,0 posto.

Banka je najviše sasekla procenu rasta Albanije i Crne Gore u 2021. godini . Albaniji sada predviđa rast od 4,5 posto dogodine, za čak 7,5 procenata manji u odnosu na majsku prognozu, a Crnu Goru očekuje ekspanzija od 5,0 odsto, ili za 5,5 procenata manja nego što je predviđano pre.

Takođe je srezana prognoza rasta Hrvatske za 2,5 procentnih poena i Slovenije za 1,5 procentni poen, na 3,5 posto za obe zemlje.

Projekcija rasta kosovskog BDP-a za 2021. godinu je smanjena za 3,5 posto, na 4,0 procenta, dok se za BiH i Severnu Makedoniju predviđa rast od po 3,0 odsto, niži za 3,0, odnosno za 2,5 procentnih poena nego što se procenjivalo u maju.

Prema EBRD-u, ceo region Zapadnog Blkana zabeležiće ove godine pad od 5,1 posto, nakon čega će iduće godine uspediti privredni oporavak od 3,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar