U trendu

ECA: Fronteks nedovoljno efikasan za proširenje mandata

BRISEL – Agencija Evropske unije za zaštitu granica – Fronteks – nije efikasno upravljala spoljnim granicama EU i nije spremna za proširenje mandata koje bi podrazumevalo angažovanje ukupno 10.000 pripadnika do 2027. godine, ocenio je danas Evropski revizorski sud (ECA).

Leo Brinkat, koordinator ECA zadužen za izveštaj o Fronteksu, ukazao je da ta agencija, osnovana 2004. godine, nije efikasno obavila svoje osnovne dužnosti – suzbijanje prekograničnog kriminala i ilegalne imigracije, prenosi Rojters.

„Ovo dodatno zabrinjava, jer su Fronteksu poverena dodatna zaduženja. Smatram da je to bio preveliki zalogaj za Agenciju“, ukazao je Brinkat na konferenciji za štampu i dodao:

„Prošli su kroz mnoge promene suviše brzo i sada plaćaju cenu toga“.

Rojters podseća da je, od migrantske krize 2015. godine, Fronteks dobio šira ovlašćenja. Dok je prvobitno bio zadužen samo za podršku i koordinaciju, kasnije mu je poverena operativna kontrola nad granicama, sa godišnjim budžetom od 900 miliona evra do 2027. godine.

ECA je Fronteksu i Evropskoj komisiji uputila pet preporuka za period od kraja 2021. do kraja 2022. godine koje su prihvaćene i u Fronteksu i u EK.

Najznačajnije preporuke se odnose na poboljšanje sistema razmene informacija sa pograničnim službama zemalja članica EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.