U trendu

Egipatski predsednik primio Putinovog specijalnog izaslanika za Bliski istok

Predsednik Egipta, Abdel Fatah el Sisi, primio je danas rusku delegaciju koju predvodi specijalni predstavnik predsednika Rusije Valdimira Putina za Bliski istok.

Mihail Bogdanov, takođe zamenik ministra spoljnih poslova, bio je u pratnji zamenika ruskog premijera Denisa Manturova, navodi se u saopštenju kabineta egipatskog predsednika.

Dve strane su „ponovo potvrdile međusobnu posvećenost jačanju svojih odnosa“, posebno u oblasti ekonomije i industrije, aludirajući na prvu nuklearnu elektranu u Egiptu koju ruski Rosatom gradi već nekoliko meseci.

Sisi i Putin su 9. marta razgovarali telefonm da bi pripremili sastanak „bilateralne međuvladine komisije u Kairu“, naveo je Kremlj.

Većina arapskih zemalja koja zavisi od ruskog žita ili oružja, do sada nije zauzela stav o sukobu u Ukrajini, u želji da poštedi Moskvu, a da pritom sebi ne „natovari na leđa“ SAD, koje su na ukrajinskoj strani.

Egipat, najveći svetski uvoznik pšenice uglavnom iz Rusije i Ukrajine, posebno je sklon očuvanju odnosa sa Moskvom.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) koji je bio u Kairu krajem januaru podsetio je da je Egipat glasao u UN „za osudu ruske invazije i odbacivanje pokušaja Moskve da ilegalno pripoji delove Ukrajine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.