U trendu

EK: Budućnost celog Zapadnog Balkana je u EU

BRISEL – Budućnost celog Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandes u pisanom odgovoru „Glasu Amerike“, a povodom teksta agencije Rojters u kojem se navodi da u EU ne postoji saglasnost o članstvu zapadnobalkanske šestorke.

„Evropska komisija je čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju“, navela je Pisonero, dodajući da su obe zemlje ispunile obaveze, zbog čega EU u potpunosti podržava formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je naglasila i predsednica EK Ursula fon der Lajen tokom posete regionu.

Pisonero navodi i da je „politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope“, kao i da su lideri EU više puta ponovili, uključujući i na poslednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi.

Portparolka EK zaključuje da će samit na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kojim predsedava EU, biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva ZapaDnog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primenom ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u poseti regionu, a danas i sutra boraviće u Podgorici i Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.