U trendu

EK će podržati mišljenje Venecijanske komisije

BRISEL/PODGORICA – Evropska komisija (EK) očekuje da Venecijanska komisija do kraja sedmice saopšti mišljenje o usvojenim izmenama Zakona o predsedniku i podržaće njihovu procenu, poručeno je tokom pripremnog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu.

Iz Evropske komsije su poručili da je ključni prioritet u ovom trenutku da se nađe izlaz iz političke krize, kao i da se obezbedi funkcionalnost Ustavnog suda.

„Pokušaj Parlamenta da se izmene predsednikova ovlašćenja je osetljiv u odsustvu Ustavnog suda. Mišljenje je zatraženo od Venecijanske komisije, očekujemo da ono bude objavljeno ove sedmice i podržaćemo njihovu procenu“, kazala je Kirsi Pekuri, iz političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Podsetila je da je za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU potrebno ispuniti privremena merila u oblasti vladavine prava, ali i naglasila da u ovom trenutku nijedno drugo poglavlje nije spremno za zatvaranje.

„Na osnovu naše procene sada nema poglavlja koja ispunjavaju preduslove za privremeno zatvaranje“, saopštili su iz Komisije.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik kazao je da će narednog proleća u Crnoj Gori biti održani predsednički izbori, kao i da postoji mogućnost organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, koje je delegacija EP spremna da nadgleda. Istakao je da je proces pregovora usporen i da je Crna Gora u političkoj i institucionalnoj krizi.

„Vlada je izgubila poverenje u avgustu. Ministri su razrešeni, a nedavna ostavka ministarke za evropske poslove Jovane Marović pokazuje u kom obimu se pregovarački proces usporio“, ocenio je Bilčik.

Politički liceri, naveo je, treba da rade zajedno kako bi se vratila funkcionalnost institucija i da Crna Gora treba da ima vladu sa političkim mandatom kako bi se posvetila temama od važnosti za građane, među kojima su vladavina prava i suočavanje s energetskom krizom.

Šef Misije Crne Gore pri EU, Petar Marković, naglasio je da Crna Gora ostaje najnaprednija zemlja u EU pregovorima sa 33 otvorenih i tri zatvorena poglavlja.

„Kada pogledate dinamiku iz jednog u drugi izveštaj Crna Gora je brzo napredovala u devet poglavlja u odnosu na prošlogodišnju procenu“, naglasio je Marković

Poručio je da rezultati ipak ostaju u senci političke, institucionalne i ustavne krize.

Naveo je da su hibridne pretnje od početka ruske agrsije na Ukrajinu sve učestalije na Zapadnom Balkanu, te da više pogađaju one zemlje koje su u potpunosti usklađene sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Istakao je i da su ekonomske prilike u Crnoj Gori stabilne, uprkos smanjenju broja turista iz Istočne Evrope, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.