U trendu

EK istražuje umešanost svojih zvaničnika u aferu Uber

BRISEL – Evropska komisija zatražila je od bivše evropske komesarke zadužene za politiku digitalizacije i digitalne tehnologije, holandske političarke Neli Kros, više informacija o njenoj navodnoj umešanosti u lobiranje u korist američke aplikacije za prevoz putnika i taksi usluge Uber, izjavio je danas portparol Komisije.

Pozivajući se na dokumente koji su procureli, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i više medijskih kuća izneli su optužbe da je Uber prekršio zakone, prevario policiju i pokrenuii tajnu operaciju lobiranja usmerenu na istaknute kreatore politike i političare, prenosi Rojters.

Međutim, američka kompanije Uber odbacila je ove optužbe.

Hiljade procurelih fajlova do kojih je došao londonski dnevnik Gardijan razotkrile su kako su političari kao što su Emanuel Makron i bivša komesarka EU Neli Kros pomagali kompaniji Uber u nameri da se proširi u Evropi na štetu taksi industrije.

Velika količina poverljivih fajlova otkrila je kako je ovaj američki tehnološki gigant kršio zakone, varao policiju, primenjivao nasilje nad vozačima i tajno lobirao kod vlada tokom svoje agresivne globalne ekspanzije.

Podaci pokazuju kako je Uber pokušao da obezbedi podršku diskretnim udvaranjem premijerima, predsednicima, milijarderima, oligarsima i medijskim mogulima.

Dokumenti pokazuju kako je bivši šef Ubera lično naredio upotrebu „kill switć“, mehanizma za hitno isključivanje sistema, kako bi se sprečilo da policija pristupi računarima.

Otkriveno je kako su lobiranje vredno 90 miliona dolara godišnje i napori da se regrutuju prijateljski političari pomogli u kampanji usmerenoj da naruši evropsku taksi industriju.

U dokumentima je vidljivo da je bivša komesarka EU za digitalne tehnologije Neli Kros, tada jedna od najviših evropskih zvaničnica, pregovarala da se pridruži Uberu pre isteka svog mandata, a zatim je i tajno lobirala za tu kompaniju uz potencijalno kršenje etičkih pravila EU.

U to vreme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svetu, već i jedna od najkontroverznijih, praćena sudskim sporovima, optužbama za seksualno uznemiravanje i skandalima u vezi sa korišćenjem poverljivih podataka.

Fajlovi do kojih je došao Gardijan podeljeni su sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.