U trendu

EK izdvaja dodatnih 9 miljardi za UKR, predlaze obnovu

BRISEL – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će iz budzeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

”EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebalo da budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. Vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU”, poručila je Lajen.

Fon der Lajen navodi da plan za rekonstrukciju zemlje mora da podrži potrebe koje će sama Ukrajina definisati, ali i da treba da bude zasnovan na reformama u ključnim oblastima kao što su borba protiv korupcije, vladavnina prava , jačanje adminsitracije i pravosuđa, i da bude oslonjen na zelenu i digitalnu tranziciju i evropske vrednosti.

”Ove investicije će pomoći Ukrajini da izađe jača i otpornija iz razaranja koje je prouzrokovala Putinova vojska”, poručila je Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da EU ne bi trebalo da bude jedina koja će doprinosti ovim investicijama.

Ona je na vanrednom obraćanju u sedištu EK u Briselu predložila formiranje ”platforme za rekonstrukciju” koju bi zajedno vodile Ukrajina i Evropska komisija, a u kojoj bi učestvovale i zemlje članice EU, međunarodni donatori, finansijske institucije i drugi partneri koji nisto misle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar