U trendu

EK ne komentariše izjave PR o najavi zahteva za clanstvo

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Dana Spinant izjavila je danas da ne može da komentariše izjave iz Prištine da bi u decembru mogli da podnesu zahtev za članstvo u EU.

Na pitanje da objasni koji su politički i proceduralni koraci koji treba da se naprave da bi Priština dobila kandidatski status za članstvo u EU, kada se zna da pet zemalja članica Unije nije priznalo njenu nezavisnost, Spinant je rekla da ne može da komentariše buduće korake o aplikaciji za kandidaturu koja još uvek nije podneta.

Odluku o tome da li jedna zemlja može da dobije status kandidata donose zemlje članice. One treba da donesu jednoglasnu političku odluku, a zatim države članice treba da zaduže Evropsku komisiju da izradi mišljenje da li određena zemlja može da dobije taj status.

Poslednje mišljenje Komisije za kandidatski status je bilo doneto u junu ove godine za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata, a Komisija je ocenila da Gruzija još uvek nije spremna za bude kandidat za članstvo.

Klisman Kadiu, politički savetnik zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija, izjavio je juče da se očekuje da Priština tokom decembra podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Kadiu je u pisanom odgovoru za Radio Kosovo naveo da je vlada u Prištini započela pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a da je kao prvi korak cilj dobijanje statusa zemlje kandidata, prenosi RTK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.