U trendu

EK: Odluka Izraela da deportuje evropsku poslanicu “duboko razočaravajuća”

BRISEL – Izrael je deportovao evropsku poslanicu Anu Mirandu iz političke grupe “Zelenih”, koja je bila deo Delegacije za odnose sa Palestinom, a Evropska komisija takvu odluku smatra „duboko razočaravajućom“.

Naime, uprkos tome što je bila na službenom putu u delegaciji Evropskog parlamenta, što je Izrael prvobitno odobrio njeno prisustvo, vlasti su je zadržale na aerodromu u Tel Avivu,, a zatim joj je odbijen ulazak u Izrael.

„To što me ne puštaju u zemlju je cena koju treba platiti za odbranu ljudskih prava i osudu okupacije i aparthejda koje Izrael praktikuje sa palestinskim narodom“, kaže Miranda.

Izraelske vlasti kao razlog takvog postupanja s poslanicom EP navode njeno učešće u Međunarodnoj flotili koja je krenula ka Gazi 2015. godine. Ova mala flota je bila sastavljena od tri čamca koji su krenuli prema pojasu Gaze kako bi prekinule blokadu Izraela na palestinskoj teritoriji.

Evropska komisija smatra da je ova odluka Izraela „duboko razočaravajuća“, rekla je portparolka spoljnih poslova Nabila Masrali.

Ona je dodala da je odluka iznenađujuća s obzirom da je Miranda imala dozvolu da uđe u Palestinu preko Izraela i podsetila da je „poštovanje svih poslanika od suštinskog značaja za dobre odnose između EU i Izraela“.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola takođe je izrazila žaljenje i najavila je da će kontaktirati izraelske vlasti kako bi se požalila i „razjasnila“ šta se dogodilo.

„Kada činjenice budu poznate i razjašnjene, razgovaraću za izraelskim vlastima kako bismo sprečili da se ovo ponovi“, dodala je Metsola.

Partija poslanice Ane Mirande saopštila je da „Izrael vrši zloupotrebe potpuno nekažnjeno, ne poštujući članove Evropskog parlamenta i zvaničnu delegaciju Evropskog parlamenta“.

„Osuđujemo ovo diplomatsko kršenje i nedostatak poštovanja poslaničkog imuniteta u Evropskom parlamentu“, saopštila je partija poslanice.

Delegacija će, inače, u Izraelu, pored ostalih aktivnosti, održati sastanke sa organizacijama za ljudska prava, novinarima i političkim partijama, pored sastanka sa palestinskim premijerom i ministrom inostranih poslova.

Izrael je stavio veto za ulazak u zemlju i poslanika Manu Pinedu iz španske partije Levica, koji je bio na istom putovanju i to uprkos tome što je bio predsednik delegacije. Ovo je drugi put da je Pinedi odbijen ulazak u Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.