U trendu

EK: Za izvoz vakcina proizvednih u EU biće potrebne dozvole

BRISEL – Evropska komisija je najavila da će od sada sve kompanije koje proizvode vakcine protiv Kovida 19 u EU, morati unapred da obaveste Uniju ako žele da isporuče vakcine trećim zemljama.

„EU će preduzeti sve što može kako bi zaštitila svoje građane i njihova prava“, naglasila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Od te mere, istakla je, biće izuzete humanitarne isporuke.

Ona dodaje da je EK predložila mehanizam za transparentnost izvoza vakcina.

„Evropska unija podržala je ubrzani razvoj i proizvodnju nekoliko vakicna protiv Kovida 19 sa 2,7 miljarde evra. Želimo jasnoću trasakcija i punu trasparentnost izvoza vakcina iz EU“, kaže Kirijakides u saopštenju.

Ona je istakla da je najava značajnog smanjenja isporuka vakcina kompanije Astra Zeneka na tržište EU ”neprihvatljiva” i traži od kompanije da odgovori koliko doza je do sada proizvdeno i kome su isporučene.

Kirijakides ukazala je da odgovori Astra Zeneke na postavljena pitanja ”do sada nisu bili zadovoljavajući” i da će razgovori biti nastavljeni.

‘“EU želi da se naručene i već plaćene vakcine isporuče što je pre moguće, a da se ugovor u potpunosti poštuje“, kaže Kirijakides.

Inače, vakcina AstraZeneka je u procesu odobranja u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), a odobrenje mogla bi dobiti do kraja nedelje.

Danas je i nemački ministar zdravlja Jens Špan zatražio ograničenje izvoza za vakcine koje se proizvode u EU.

Kako je rekao Špan, za vakcine koje „napuštaju“ EU, trebalo bi uvesti dozvolu, kako bi se znalo šta se proizvodi, šta napušta Evropu, i ako napušta Evropu, da li se fer raspodeljuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.