U trendu

EK zabrinuta zbog mogućeg usvajanja Zakona o oduzimanju imovine

PODGORICA – Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog mogućeg usvajanja Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom u Skupštini Crne Gore i smatra da bi za to moralo da se ima snažan, dosledan i efikasan pravni alat.

To je istaknuto u najnovijim smernicama Evropske komisije o nacrtu Zakona o dopunama i izmenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama. EK je zabrinuta jer smatra da poslanici neće uzeti u obzir njihove savete.

Evropska komisija dala je savete o daljoj potrebi usklađivanja Zakona sa pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije ukoliko zakon bude usvojen u formi nacrta, i preporučila da se zakon revidira kroz proces inkluzivnih konsultacija.

“Zabrinuti smo što nacrt Zakona koji će se glasati izgleda neće uzeti u obzir ove komentare”, navodi se u saopštenju Evropske unije, preneo je portal RTCG.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće danas konsultativno saslušanje povodom izmena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom delatnošću, na koje su pozvani ministar pravde Marko Kovač i predstavnici više institucija i organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.