U trendu

EK želi da pojača kontrolu spoljnih granica

BRISEL – Evropska komisija želi da države članice pojačaju kontrolu spoljnih granica i policijsku saradnju kako bi bolje zaštitile evropski blok od ekstremističkih napada.

U okviru svoje Agende za borbu protiv terorizma koja je danas predstavljena, EK je navela da je efikasno otkrivanje osumnjičenih na granicama evropskog bloka presudno za garantovanje bezbednosti evropskih građana, preneo je AP.

Od napada na Pariz u kojima su učestvovali borci koji su se vratili iz Sirije, EU je u više navrata bila meta ekstremističkih akcija.

U EU je 2019. godine izvedeno sedam džihadističkih terorističkih napada, a dvostruko veći broj je osujećen.

Države članice treba hitno da završe modernizaciju upravljanja spoljnim granicama u okviru dogovorenih mapa puta, sa ambicijom da razviju najmoderniji sistem upravljanja granicama na svetu, istakla je EK. Prema propisima Šengenskog informacionog sistema koji su primenjeni pre dve godine, od nacionalnih vlasti se već zahteva da kreiraju upozorenja u vezi sa terorističkim prestupima, a države članice moraju da dele informacije sa Evropolom.

EK, takođe, planira da sarađuje sa državama članicama na poboljšanju pristupa digitalnim dokazima i šifrovanim informacijama koje koriste kriminalci.

Evropska komisija procenjuje da je oko 5.000 stanovnika EU otputovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili džihadističkim grupama, uključujući 1.500 koji su još u tom području i mogli bi da se se vrate sa planovima da „udare“ na evropske ciljeve.

EK je u svojim predlozima apelovala na zemlje EU da osiguraju interoperabilnost svojih informacionih sistema, razmene obaveštajne podatke o stranim borcima i izvrše efikasne, sistematske ciljane provere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.