Eksplozije odjekuju širom Ukrajine, Rusija preduzima akcije protiv hunte u Kijevu

Eksplozije se cuju u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu i Berđansku, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Navodi se da su se najmanje četiri eksplozije čule u Kramatorsku, da je ođeknula jake eksplozije u Odesi, Harkovu i Berđansku.

Kuleba: Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu, navodeći da su na udaru ukrajinski gradovi.

„Putin je upravo pokrenuo masovnu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su na udaru. Ovo je agresivni rat. Ukrajina će se braniti i pobediti“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Nebenzja: Rusija preduzima akcije protiv hunte koja je uzela vlast

Rusija preduzima akcije ne protiv naroda Ukrajine, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu, izjavio je u stalni predstavnik Rusije pri UN Vasil Nebenzja.

„Mi ne vršimo agresiju protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu“, rekao je Nebenzja tokom hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN, koji je inicirala Ukrajina, prenosi RIA Novosti. Nebenzja je tako odgovorio ukrajinskom kolegi Sergeju Kislici, koji ga je pre toga pozvao da od Kremlja zatraži da, kako je rekao, „zaustavi agresiju“ na Ukrajinu.

Interfaks Ukrajina: Raketni napadi na vojne objekte u Ukrajini

Agencija Interfaks Ukrajina javlja da su vojni objekti u Ukrajini izloženi raketnim napadima i da je, kako se navodi, počela desantna operacija Crnomorske flote u Azovskom moru i Odesi.

Prema izvorima Interfaks-Ukrajine u Ministarstvu odbrane, u 05:00 sati poceli su raketni napadi na vojne objekte širom Ukrajine.

Ukrajina traži novu sednicu SB UN

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica pozvao je Savet bezbednosti UN da odži novu hitnu sednicu na kojoj bi se razgovaralo o odlukama potrebnim za, kako je rekao, „zaustavljanje rata“.

„Molim članove Saveta bezbednosti da odmah sazovu hitnu sednicu i razmotre nacrte svih neophodnih odluka kako bi se rat zaustavio. Jer, drage kolege, kasno je govoriti o deeskalaciji, prekasno“, rekao je Kislica na sednici SB UN, prenosi RIA Novosti.

Sednica SBUN o Ukrajini: Gutereš apeluje na Putina

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao na ruskog predsednika da zaustavi rat „u ime čovečanstva“.

„Predsednice Putinu, u ime covecanstva, vratite trupe u Rusiju“, porucio je Gutereš na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti UN.

Stoltenberg osudio napad Rusije:NATO će zaštiti saveznike

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da najoštrije osuđuje ruski napad na Ukrajinu i upozorio da on predstavlja rizik za nebrojene žrtve, prenosi Rojters.

On je rekao i da će se NATO saveznici sastati da bi raspravljali o posledicama ruskih „agresivnih akcija“.

EASA: Izbegavati letove iznad Ukrajine

Agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA) upozorila je danas avio-kompanije da izbegavaju letove iznad Ukrajine, prenosi Rojters.

Oni su pozvali kompanije da budu „izuzetno oprezne” u vazdušnom prostoru u krugu od 100 nautickih milja (185 km) od belorusko-ukrajinske i rusko-ukrajinske granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.