U trendu

Eksplozije u Kijevu posle sastanka šefa UN

Najmanje dve eksplozije čule su se večeras u glavnom gradu Ukrajine Kijevu neposredno posle sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je najmanje troje ljudi povredjeno u eksplozijama i prebačeno u bolnicu. Kličko je rekao preko Telegrama da je neprijatelj sa dva udara pogodio donje spratove stambene zgrade u kvartu Ševčenkovski, i da bezbednosne ekipe rade na mestu udara.

Eksplozije posle kojih su se digli stubovi crnog dima dogodile su se ubrzo posle konferencije za novinare dvojice lidera tokom koje je Gutereš osudio zločine počinjene u gradovima kao što je Buča, gde su pronadjeni dokazi o ubistvima civila posle povlačenja ruskih snaga.

Vlasti su navele da su Gutereš i njegov tim bezbedni.

Novinari Frans presa videli su sprat jedne zgrade kako gori i kako crni dim izlazi iz slomljenih prozora dok su brojni policajci i spasioci bili prisutni na tom mestu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je brzo osudio preko Tvitera „gnusan i varvarski čin“ navodeći da je glavni grad pogodjen krstarećim raketama.

„Rusija još jednom pokazuje svoj stav prema Ukrajini, Evropi i svetu“, rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je preko Tvitera osudio „napad ne bezbednost generalnog sekretara UN i na svetsku bezbednost“.

Napad je osudio preko Tvitera i savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podolijak.

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je to dokaz da je potrebna brza pobeda nad Rusijom i da ceo civilizovani svet treba da se ujedini oko Ukrajine i da deluje brzo. Rekao je da treba više oružja, više humanitarnih napora i više pomoći. On je pozvao da se Rusiji oduzme pravo na veto u Savetu bezbednost UN.

Kijev je u velikoj meri izbegao jako granatiranje ruskih snaga koje se sprovodi u drugim delovima Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar