U trendu

Ekvatorijalna Gvineja potvrdila Å¡irenje virusa Marburg

MALABO – Ekvatorijalna Gvineja potvrdila je Å¡irenje virusa Marburg, visoko zarazne i smrtonosne bolesti slične eboli, nakon Å¡to je umrlo najmanje devet ljudi, saopÅ¡tila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Mala centralnoafrička drşava stavila je u karantin više od 200 ljudi i ograničila kretanje prošle nedelje u provinciji Kie-Ntem nakon otkrivanja nepoznate hemoragične groznice, prenosi Rojters.

Susedni Kamerun je takođe ograničio kretanje duÅŸ svoje granice zbog zabrinutosti oko Å¡irenja zaraze.

Pored devet smrtnih slučajeva, u Ekvatorijalnoj Gvineji prijavljeno je 16 slučajeva sa sumnjom na Marburg virus, koji uključuju simptome groznice, umora, kao i povraćanja i krvave dijareje, saopštila je SZO.

Prema podacima te organizacije, Marburg virusna bolest moşe imati stopu smrtnosti do 88 odsto, pri čemu ne postoje vakcine ili antivirusni tretmani odobreni za lečenje.

Lokalne zdravstvene vlasti su prvobitno prijavile slučaj nepoznate bolesti koja izaziva hemoragijsku groznicu, a uzorak je prošlog ponedeljka poslat u laboratoriju u Senegalu, koja je potvrdila pozitivan nalaz na Marburg virus.

Saopšteno je da specijalni timovi sprovode praćenje i nadgledanje kontakata, izolaciju, kao i lečenje sumnjivih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.