U trendu

Eliminisano 45.000 boraca Islamske države

Vojnim kampanjama u Iraku i Siriji sa ratišta tim zemljama eliminisano je 45.000 neprijatelja, a ukupan broj boraca Islamske države smanjen je na oko 15.000, izjavio je američki komandant operacija protiv te ekstremističke organizacije Šon Mekfarland.

Mekfarland je rekao da i kvalitet i broj boraca Islamske države opada, mada je dodao da je teško tvrditi tačne brojeve.

Prema ranijim procenama, broj boraca Islamske države bio je izmedju 19.000 i 25.000, ali sada američki zvaničnici sada kažu da ih ima oko 15.000 do 20.000.

Mekfarland je rekao da se „neprijatelj povlači sa svih frontova“ i da lokalne snage koje podržavaju SAD u Iraku i Siriji napreduju.

On je naveo da se priliv stranih boraca u Iraku i Siriji smanjio i da mnogi koji su uvedeni u borbu na strani Islamske države nisu spremni ili obučeni.

Mekfarland je izjavio da su iračke snage spremne da počnu akciju preuzimanja severnog grada Mosul, koji Islamska država kontroliše od juna 2014. godine i koristi ga kao sedište.

Američki predsednik Barak Obama odobrio je dodatnih 560 vojnika koji će biti poslati u misiju u Irak.

Mekfarland je upozorio da iako je ostvaren uspeh u Iraku i Siriji, Islamska država i dalje predstavlja pretnju.

„Vojni uspeh u Iraku i Siriji ne znači nužno kraj Daeša (arapski akronim za Islamsku državu). Možemo da očekujemo da se neprijatelj prilagodi i pretvori u pravu pobunjeničku snagu i terorističku organizaciju koja je sposobna za užasne napade kao što je bio 3. jula u Bagdadu, ali i one koji su izvedeni širom sveta“, rekao je Mekfarland.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.