U trendu

EMA: AstraZeneka će dostaviti EU podatke iz američke studije

AMSTERDAM – Kompanija AstraZeneka će evropskom regulatoru za lekove dostaviti podatke dobijene u okviru američkog testiranja AstraZenekine vakcine protiv kovid-19, a regulator će, ako bude potrebe, prilagoditi svoju procenu, izjavila je danas direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

„Ispitivanja ukazuju na veću efikasnost od one koju smo mi regostrovalii u prethodnim ispitivanjima“, rekla je Kukova članovima Evropskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Ona se, međutim, nije mnogo posvetila izrečenim sumnjama američkih zdravstvenih zvanicnika koji tvrde da je AstraZeneka možda koristila „zastarele informacije“ u najnovijim objavljenim podacima.

„Kompanija je obećala da će nam dostaviti podatke i mi ćemo prilagoditi našu procenu ako postoje neke nove informacije koje
treba uzeti u obzir“, rekla je Emer Kuk.

Pokazalo se da je vakcina AstraZeneka-Okford 79 odsto efikasna u sprečavanju simptomatskog kovid-19 i da ne povećava rizik od zgrušavanja krvi, prema podacima iz najnovijih studija sprovedenih u Čileu, Peruu i SAD.

Direktorka EMA je, takođe, poručila da je evropski regulator u kontaktu sa predstavnicima kineske vakcine Sinofarm, u okviru napora da se pristupi što većem broju vakcina jer se beleži porast zaražavanja, a zalihe vakcina postaju sve tanje.

Evropa trenutno ima četiri odobrene vakcine protiv kovid-19, a u pitanju su vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka i „DŽonson i DŽonson“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.