U trendu

EMA pokrenula proveru leka sa antitelima protiv kovida

BRISEL – Evropska agencija za lekove (EMA) saopštio je danas da je pokrenuta provera leka sa antitelima američke kompanije Eli Lili za lečenje kovid-19, nekoliko dana nakon što je saopšteno da se njihova kombinacija može koristiti kod pacijenata sa visokim rizikom od težeg oblika bolesti.

Lekovi bamlanivimab i etesemivab pripadaju klasi lekova koji se koriste u lečenju monoklonskim antitelima, a koja oponašaju prirodna antitela koja telo stvara u borbi protiv infekcije, navodi Rojters.

Tekuće provere imaju za cilj ubrzanje postupka odobravanja, omogućavajući naučnicima da predaju nalaze u realnom vremenu pre nego što postanu dostupni konačni podaci o ispitivanju.

Vir Bajotknolodži i britanski GSK planiraju da zatraže odobrenje za hitnu upotrebu za eksperimentalnu terapiju antitelima nakon preliminarnih podataka, saopštile su kompanije danas.

EMA je saopštila da tek treba proceniti podatke, dodajući da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka u vezi sa odnosom koristi i rizika Lillijevih lekova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.