U trendu

EP pozvao EU da zaustavi finansiranje Babišovih poslova

BRISEL – Evropski parlament (EP) je putem rezolucije pozvao EU na zaustavljanje finansiranja „poslovnog carstva češkog premijera Andreja Babiša“, zbog, kako je navedeno „sukoba interesa“.

Babišove firme su među najvećim primaocima subvencija EU za poljoprivredu, što su isplate koje se uglavnom daju poljoprivrednicima po jednici zemljišta, preneo je Rojters.

Babiš je rekao da je prebacio svoja sredstva u povereničke fondove, čime je ispunio pravne obaveze.

Rezolucija EP ne vodi direktno do neke akcije, ali je poziv upućen Evropskoj komisiji dovoljan da se dalje razmotri situacija i čak počne procedura kojom bi moglo da se zaustavi finansiranje Češke.

Tokom glasanja u sredu, 505 poslanika EP je podržalo rezoluciju, od ukupno 690 poslanika – 30 je bilo protiv, a 155 je bilo uzdržano.

„Evropski parlament insistira da dalja isplata sredstava, bilo iz budžeta EU ili Češke, kompanijama koje kontroliše premijer Babiš ili članovi češke vlade, mora biti zaustavljena dok se potpuno ne reše sukobi interesa“, navodi se u rezoluciji parlamenta.

Revizija Evropske komisije je u aprilu utvrdila da Babiš i dalje kontroliše Agrofer grupu preko povereničkih fondova i zbog toga je u sukobu interesa.

Babiš je izgradio konglomerat za poljoprivredu, hemikalije, medije i ostale kompanije u prethodnoj deceniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar