U trendu

EP: Ukrajini i Modaviji status kandidata da bez odlaganja

BRISEL – Evropski parlament danas je pozvao da Ukrajina i Moldavija „bez odlaganja“ dobiju status kandidata za članstvo u EU-u, naglašavajući pritom da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanju kriterijuma.

Poslanici su sa 529 glasova „za“, 45 „protiv“ i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država koji se danas i sutra sastaju na dvodnevnom sastanku na vrhu u Briselu da Ukrajini i Moldaviji „bez odlaganja“ dodele status EU kandidata, saopšteno je iz EP, prenosi Hina.

Poslanici EP smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji kad dovrsi potrebne reforme.

U rezoluciji su porucili kako bi taj potez pokazao vođstvo, odlučnost i viziju, naglašavajući da je proširenje i u interesu same Europske unije.

Vlasti tri zemlje pozvane su da „nedvosmisleno pokažu svoju politicku odlucnost u pogledu sprovođenja evropskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što pre ispuniti kriterijijume za članstvo u EU.

Ne postoji „ubrzani put“ prema EU-u i pristupanje je utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahteva ispunjavanje kriterijuma i efikasno sprovođenje reformi, naglasili su evroposlanici.

Oni ističu i da proširenje nema alternativu i da ono „više nego ikada pre predstavlja geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU“, stoji u rezoluciji u kojoj se zahteva i revitalizacija procesa proširenja zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar