U trendu

Erdogan: 2021. odlicna za odnose TR-SRB, cilj jos uspesnija

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je 2021. bila izuzetna godina za odnose Ankare i Beograda, koji su na odličnom nivou, kao i da trgovinska razmena obara rekorde sa dve milijarde dolara prošle godine, sa ciljem da dostigne pet milijardi dolara vrednosti.

Kazao je da je sa Vučićem razmenio mišljenje o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i o koracima koji će se preduzeti za dalje jačanje saradnje.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, izrazio zadovoljstvo što je održan treći sastanak Saveta za saradnju dve zemlje i da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu.

On je podsetio da je Turska 1. septembra otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, i da je time prva država koja ima svoj konzulat u tom gradu.

„Nadamo se da ćemo ove godine otvoriti konzulat i u Nišu. Srbija zajedno sa počasnim konzulatima u Alanji i Bursi povećala je broj svojih konzulata na pet“, objasnio je Erdogan.

Rekao je da je zadovoljan doprinosom turskih kompanija razvoju Srbije.
Podsetio je da u Srbiji radi više od 1.300 kompanija, koje zapošljavaju 8.000 ljudi.
Ukupna vrednost turskih investicija povećala se u proteklih deset godina sa milion dolara na 250 miliona dolara, dodao je on ukazujući da su turski privrednici u Srbiji realizovali brojne projekte u vrednosti od oko 823 miliona dolara.

Turska će, kazao je, nastaviti da pruža podršku srpskim investitorima koji žele da ulažu u toj zemlji.

Rekao je i da će turske organizacije nastaviti sa radom u Srbiji, kao što je „Tika“ koja je realizovala 323 projekata i aktivnosti, institut za učenje turskog jezika čije kurseve je pohađalo 1.500 osoba.

Ukazao je i da je broj turista u stalnom porastu, izrazivši zadovoljstvo što je „Anadolu džet“ u dececembru započeo dirketne letove Ankara-Beograd, a Er Srbija će vršiti letove iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

„To ne doprinosi samo turizmu već i trgovini“, ocenio je Erdogan.

Istakao je da su svi ovi podaci pokazatelji razvoja odnosa dve zemlje.

Preneo je da je sa Vučićem potvrdio značaj koji pridaju zajedno miru i stabilnosti na Balkanu.

„Razmenili smo mišljenje o BiH, i razgovarali o podršci koju Srbija pruža teritorijalnom integritetom BIH, što je veoma važno za stabilnost te zemlje. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza, a imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH. Turska će nastaviti da ulaže napore i doprinosi smanjenju napetosti na Balkanu“, naglasio je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.