Erdogan danas u Briselu sa liderima EU

BRISEL – Predsednik Turske RedĹľep Tajip Erdogan sastaće se danas sa liderim EU u Briselu, saopšteno je u Savetu EU.

Predsednik Turske Erdogan u 18 časova sastaće se sa predsednicima Evropskog saveta i Komisije, Šarlom Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

Do posete turskog predsednika Briselu dolazi nakon više varednih sastanka koje je EU organizovala zbog eskalacije prilika na tursko- grčkoj granici.

EU je u više navrata pozvala Tursku da se pridržava Sporazuma o migrantima potpisanog 2016. godine i zaustavi novi talas izbeglica koje preko turske poslednjih dana nesmetano stižu na spoljne granice EU.

Brisel je upozorio Ankaru da ne koristi migrante kao „istrument pritiska u cilju dodatne podrške“ i naglasio da „EU neće dozvoliti da bude ucenjivana“.

Evropska strana navodi da se Unija u potpunosti pridržava Sporazuma iz 2016. godine koji predviđa šest milijardi evra za humanitranu pomoć izbeglicama, od čega je, kako kažu u Briselu, 4,7 milijardi locirano, a 2,3 miljarde već isplaceno.

Pored poslednje krize oko migranata i izbeglica, u EU navode da sa Ankarom imaju dosta „otvorenih pitanja“ među kojima su i turska buđenja u potrazi za naftom i gasom u blizini obala Kipra, koje je Brisel ocenio kao ilegalne i uveo sankcije Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.