U trendu

Erdogan i zvanično vratio Aja Sofiju u status džamije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog veka bilo pretvoreno u muzej.

Državno veće – najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj poslednjih 86 godina. Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje medju pravoslavcima.

Ali ispred crkve su se mnogi radovali i desetine ljudi koji su čekali odluku suda su uzvikivali „Alah je veliki“ kada je stigla vest.

Samo nekoliko sati posle odluke suda Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsedništvu za verska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje koje je pod zaštitom Uneska bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim medjunarodnim kritikama – od SAD do pravoslavnih verskih vodja. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susednom Grčkom.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, je preko svog zvaničnog Tviter naloga napisao da Kipar strogo osudjuje tursko delovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje svoje medjunarodne obaveze.

Po njegovim rečima Turska flagrantno krši svoje medjunarodne obaveze odlukom da promeni odredbu Aja Sofije, koja je na spisku svetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)