Erdogan: Novi Ustav će Turskoj doneti stabilnost

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, uoči referenduma o izmeni Ustava, da će reforma „doneti stabilnost i poverenje“ koje je potrebno Turskoj za razvoj i rast.

U Turskoj je danas poslednji dan kampanje pred referendum o izmeni Ustava koja predvidja šira ovlašćenja predsednika država, a pristalice i protivnici reforme organizovali su skupove u Istanbulu i Ankari.

Obraćajući se pristalicama u naselju Tuzla u Istanbulu, Erdogan je pozvao glasače da odobre promene kako bi Turska „uskočila u budućnost“.

„Da li je to ‘da’ za jednu državu? Da li je to ‘da’ za jednu zastavu? Da li je to ‘da’ za jednu domovinu? Da, da, da“, uzviknuo je Erdogan.

Protivnici ustavnih promena prijavili su više do 100 incidenata zastrašivanja, nasilja i pritvaranja.

Erdogan je označio protivnike izmena Ustava kao ljude nameravaju da destabilizuju Tursku i optužio ih da su u dosluhu s teroristima okrivljenim za nesupeli puč u julu 2016.

„Nedelja će biti prekretnica u našoj borbi protiv terorizma“, rekao je Erdogan.

Više od 55 miliona stanovnika Turske glasaće sutra na referendumu o izmeni Ustava koja predvidja ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Referendum, koji se organizuje devet meseci posle neuspelog vojnog udara, mnogi smatraju konačnim testom popularnosti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, piše agencija AP.

Turski parlament je u januaru odobrio ustavne reforme. Za reformu je bilo 339 poslanika, dok su 142 bila protiv. Reforma je prošla s devet glasova više nego što je bilo neophodno da bi se nakon toga glasalo na referendumu.

Izmenom Ustava predsednik Turske bi imao ovlašćenja da ministre razreši dužnosti, proglasi vanredno stanje, izdaje uredbe, imenuje ljude na ključnim pozicijama, uz neograničen broj potpredsednika.
Turska se od 2015. godine suočila s talasom terorističkih napada ekstremističkih grupa medju kojima je Islamska država, ali i sukobima s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.