Erdogan: Vojni budžet Turske će dostići 75 milijardi dolara

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će Ankara povećati budžet vojne industrije na 75 milijardi dolara.

„Broj projekata u odbrambenoj industriji je povećan sa 62 na 750, a broj kompanija sa 56 na 2.700. Kada smo došli na vlast 2002. godine, vrednost projekata vezanih za odbranu iznosila je 5,5 milijardi dolara. Danas je njihova vrednost veća od 60 milijardi dolara. Ukoliko uzmemo u obzir i projekte koji su sada u fazi tendera, budžet za odbrambenu industriju ćemo povećati na 75 milijardi dolara“, izjavio je Erdogan.

On je rekao da će veći vojni budžet dovesti do napretka u svim domenima, prenosi TAŠ.

„Ostvarili smo značajno smanjenje stepena zavisnosti od stranih država u odbrambenoj industriji. Domaća i nacionalna preduzeća sada su dostigla nivo od 80 odsto učešća u svim istraživačko-razvojnim radovima u ovom sektoru. Ne samo da proizvodimo opremu, već proizvodimo i municiju. Naši proizvodi su traženi u zemlji i van nje“, rekao je Erdogan.

On je naveo da se Turska, zahvaljujući razvoju odbrambene industrije, sada priprema za eventualne borbene uslove u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.