Erodgan: Dogovor sa Rusijom o povlačenju kurdskih snaga

SOČI – Turska i Rusija dogovorile su se da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidž, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da će turske i ruske snage sprovesti zajedničke patrole na severu Sirije na udaljenosti od 10 kilometara od granice.

On je, nakon višečasovnog razgovora sa Putinom o situaciji u Siriji, naveo da će Ankara sarađivati sa Moskvom na bezbednom povratku sirijskih izbeglica, koje se nalaze u Turskoj, prenosi Rojters.

Putin je rekao da mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom, preneo je TAS S.

Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.