U trendu

Eskobar: CG da u potpunosti primeni sankcije ruskim medijima

PODGORICA – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je danas Crnu Goru da sledi rukovodstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na medije Rušia Today (RT) i Sputnjik, zbog, kako je naveo, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Eskobar je za podgoričke Vijesti podsetio da su organizacije za nadzor medija zbog toga kritikovale RT i Sputnjik.

”Crna Gora treba da sledi vođstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Eskobar.

Sjedinjene Države su, kako je kazao, sa zadovoljstvom videle da sve vlade Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu i glasaju za specijalnu rezoluciju Generalne skupštine UN protiv ruske invazije.

Vlada Crne Gore, koja se pridružila sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, još nije donela potrebne odluke da bi ih sprovela u praksi. Crna Gora je od 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

Vlada se još nije izjašnjavala po pitanju zamrzavanja ruske imovine u Crnoj Gori.

Početkom prošle sedmice Vlada Ruske Federacije uvrstila je Crnu Goru na spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”.

Eskobar je rekao da pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spreči evroatlantske integracije Balkana.

„Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svetom od Drugog svetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju sopstvenu spoljnu politiku i da prave sopstvene saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spreči evroatlantske integracije Balkana“, rekao je Eskobar.

On je to rekao odgovarajući na pitanje koliko je jak uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, Rusija je dugo bila destabilizujuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu.

Kao primer je naveo da je, kako kaže, Rusija podržavala pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini“.

„Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. Sjedinjene Države koje rade sa evroatlantskim partnerima treba da unaprede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su sajber napadi i dezinformacije“, kazao je Eskobar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar