U trendu

Eskobar i Abazović u Vašingtonu o Zapadnom Balkanu

PODGORICA – U zgradi Stejt dipartmenta u Vašingtonu danas su američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji i odnosu nove administracije SAD prema Zapadnom Balkanu.

Vlada Crne Gore saopštila je da je američki izaslanik za Balkan poručio da SAD i Crna Gora nisu samo prijatelji, već i saveznici, a Abazović je naglasio da Podgorica ostaje snažno na evroatlantskom kursu i da se zalaže da Zapadni Balkan postane punopravni član Evropske unije.

Abazović je istakao da Zapadnom Balkanu nedostaje svežina i da su regionu potrebni novi lideri koji će promeniti fokus sa nacionalnih i religijskih tema na ekonomiju i teme koje su od životnog značaja za stanovništvo.

U tom smislu, Abazović je ukazao da Crna Gora želi najbolje međususedske odnose na Zapadnom Balkanu i promenu imidža regiona u međunarodnim okvirima.

On je još izvestio o rezultatima koje je Crna Gora postigla u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito u suzbijanju šverca narkotika i cigareta, navodeći da se nova vlast susrela sa mnogim problemima koji su produkt korumpirane tridesetogodišnje vlasti.

Potpredsednik vlade Crne Gore i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović borave u radnoj poseti Vašingtonu, gde će razgovarati sa više visokih državnih zvaničnika SAD, navela je služba za odnose s javnošću vlade Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.