U trendu

Estonska premijerka Kalas ostaje na funkciji, obećava veća ulaganja u odbranu

TALIN – Parlament Estonijeve danas je odlučio da aktuelna premijerka Kaja Kalas, nakon uspeha na izborima proteklog meseca, ostane na toj funkciji zahvaljujući glasovima nove trostranačke koalicije.

Estonski parlament je tako podržao i njene planove da poveća poreze i izdatke za odbranu, zasnovane na potencijalnim pretnjama od susedne Rusije, preneo je Rojters.

„Rat u Ukrajini i želja Rusije da uništi postojeće principe evropske bezbednosti, dovela je Estoniju u najtežu bezbednosnu situaciju od Drugog svetskog rata“, objavila je vladajuća koalicija.

U saopštenju se navodi da će estonski izdaci za odbranu do 2027. godine biti uvećani na tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa sadašnjih 2,85 odsto.

Dodaje se da će vrednost poreza na dodatu vrednost i poreza na dohodak porasti za dva procentna poena, što bi trebalo da uravnoteži budžet.

Premijerkina Reformska stranka pobedila je u martu na opštim izborima i dogovorila koaliciju s drugom liberalnom strankom „Estonija 200“, kao i sa Socijaldemokratskom partijom levog centra.

Te tri političke organizacije osvojile su 60, od ukupno 101 mesta u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.