U trendu

Etiopija: Osuđenici izlaze iz ambasade Italije posle 30 god

ADIS ABEBA – Dvojica Etiopljana, osuđenih za ratne zločine, mogu da izađu iz italijanske ambasade u kojoj su pronašli utočište u prethodnih 30 godina, preneo je CNN.

Berhanu Bajeh i Adis Tedla, dvojica visokih zvaničnika bivšeg Mengistu režima, koji su bili osuđeni na smrtnu kaznu zbog ratnih zločina, dobili su uslovnu slobodu, rekao je diplomatski izvor koji je upućen u ceo slučaj.

Bajeh i Tedla su u odsustvu osuđeni na smrt 2008. godine, zajedno sa bivšim diktatorom Mengistuom Hajle Marijamom, za učesće u mučenju i ubijanju hiljada ljudi, što se smatra genocidom, dodao je CNN.

Predsednik Etiopije Sahle-Vork Zevde je 19. decembra njihove smrtne kazne preinačio u doživotni zatvor, a potom je Savezni sud glasao dva prema jedan za davanje uslovne slobode 24. decembra, nakon što je državni tužilac Gedion Timotevos zatražio pomilovanje zbog starosti osuđenika.

Sa njima su bila još dvojica bivših članova režima – Tesfaj Gebre Kidan i Hajlu Jimenu – Jimenu je izvršio samoubistvo nekoliko godina nakon ulaska u ambasadu, a Kidan je poginuo u nesreći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar